Undvik Petroleoum

Välkommen att lära dig om skillnaden mellan vanlig- och veganmakeup.

För flera år sedan då jag utbildade mig till CIDESCO-Kosmetolog, efter några år som fotomodell och intresserad i smink, så insåg jag att något stod fel  till i branschen. Man använde mineralolja, som egentligen är en restprodukt från råolja, detta hade man i ansiktet, och på händerna, ja överallt. Så som det förekommer plastkulor i margarin, finns det fossila bränslen i icke ekologiska eller veganska krämer. Det föll sig naturligt att ta avstånd från fossila bränslen i Hudvård. Det var Marja Entrich som redan 1942 myntade uttrycket: Det du inte kan äta kan du ju inte ha på huden.

Vad är då mineralolja?

Jo. Mineralolja är det kosmetologiska namnet på petrokemikalier, alltså råolja. Varför använder hudbranschen så mycket av denna råolja? Det beror helt enkelt på att det är billigt att framställa även om den inte ger huden särskilt mycket mer än att vara ett utfyllnadsmedel/basämne som är billigt att sälja i dyra burkar fyllda med vatten (aqua) och mineraloljor. Men alla vi som föddes med ögon och öron att se, vet att råolja förpestar livet för djuren i haven. Genom oändliga och återkommande (Exxon Valdez) råoljespill och hemliga dumpningar i haven far många djur illa. Så om du ser något hudföretag ha ”Cruelty Free” hudvård eller smink men använder mineraloljor, så kan du vara säker på att dessa inte är seriösa. Råolja är inte Cruelty Free. Råolja är däremot orsaken till att många far illa i Arabvärlden med våra krig om gas, råolja och andra mineraliska fyndigheter.

Hur kan man undvika mineralolja?

Mineralolja har många namn på innehållsförteckningar (eller inci kod som är koden på latin på  innehållsförteckningar). E nummer för råolja är E905, Vasselin, petrolatum, ozokerit osv är andra vanliga namn. Dessa och många flera namn kommer jag att lista nedan. Men först ville jag prata om vilka konstigheter som föregår inom hudvårdsvärlden: Hos Karolinska Institutet i Stockholm, har man gjort undersökningar på möss, (och jag tycker verkligen inte om djurförsök men nu är detta gjort) som får hormonstörningar och reumatism av direkt kontakt med oljan. De senare undersökningar visade också på att även människor påverkades som försöksdjuren, med hormonstörningar och reumatism och problem med autoimmuna åkommor. Man  hänvisar i en studie att man bör tvätta bort oljan så snabbt som möjligt, för att inte påverkas negativt. Om man förstör hormonsystemet så gör man ens immunförsvar och även psyket väldigt illa.

Det förekommer då väldigt konstigt, att man inom hudvårdsvärlden använder sig av mineralolja/petrolatum för att värma händerna på reumatiker. Det blir ju rätt så motsägelsefullt. Råoljan används för att värma reumatikers händer, som då känns lindrande för stunden, men ingen bra lösning i längden då man enligt KI får mera reumatism och får rörelsehinder av olika slag. Mineralolja används flitigt i hela vår infrastruktur. Det är en billig olja, som inte har några vitaminer eller mineraler att ge till huden som näring. Det sägs av många okunniga hudterapeuter som har i syften med deras intressen i att sälja dyra krämer, att mineralolja är ett skyddande lager på huden. Det stämmer, men inte helt. Visste ni att förutom ungdomshormoner, så är mineralolja orsaken till acne, och många hudkomplikationer? Det förhåller sig nämligen som så att om man använder krämer med mineralolja, så kommer huden att torkas ut helt, och då börjar hormoner i kroppen tänka: Aha! Här måste vi bilda nya fettceller. Därför blir huden både torr och fet, för att mineraloljan förstör balansen i hudens egna sebumtillverkning (sebum = hudens egna återfettning). Det är den enda och mest klockrena förklaringar till varför du provar produkt efter produkt som ingen verkar ge en bra verkan av.

Mineraloljor gör också att huden vänjer sig vid hudvård. Du får smörjningsberoende. Detta fenomen kan man lätt se på flickor som nästan ”äter upp” sina läppbalm och lipsyler. Lipsyler brukar oftast bestå av lanolin (fårfettsolja) eller petrokemikaliska basämnen, och dessa gör att du får smörjberoende. Men med ekologiska och veganska och vegetariska hudvårsalternativ, så kommer näringen i frön, bark, rötter, blad, blomblad och andra delar av växten, den kommer in huden eftersom veganska hudvårdsalternativ är ”kroppsegna” dvs helt nedbrytbara. Mineralolja är inte nedbrytbar. Men de veganska alternativen de är helt naturliga. Det förekommer att många pratar om att mineraloljor är naturliga för kroppen, det är det inte. Gifter som bly finns naturligt i naturen, men det gör det inte till mindre toxiska. Precis som mineralolja och råolja, så är råoljan naturligt förekommande i naturen, det betyder inte att det inte är giftigt. Andra kemikalier som uran förekommer också naturligt i planeten, det gör det inte till mindre radioaktivt bara för att. Undvik mineralolja i hudvård. Det man inte kan äta kan man inte ha på huden.

Undvik dessa ämnen i din Hudvård & Smink

E-nummer: E 905

Isododecane

Isohexadecane

Isoeicosane

Isoparaffin

Liquid paraffin

Medicinsk vitolja

Mineral Oil

Mineralolja

Petrolatum

Petroleum

Paraffin

Paraffin oil

Paraffinum

Paraffinum durum

Paraffinum molle

Paraffinum molle album

Paraffinum molle flavum

Paraffinum liquidum

Paraffinum liquidum leve

Paraffinum liquidum tenue

Paraffinum perliquidum

Paraffinum solidum

Paraffinum subliquidum

Vaselin

Vaselin oil

Vaselinum

Vaselinum flavum

Vaseline officinale

Oleum paraffini

Ozokerit

Petroleum jelly

Polyisobutene

Yellow petrolatum

Yellow petroleum jelly

Källor:

Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. By Sandra Kleinau 1993. ISBN 91-554-3177-1

Mångårigt bloggande om ekologisk makeup och veganska alternativ.

Vad är Mineralsmink?


Mineralolja och mineralsmink är inte samma sak. Mineralolja är en skadlig olja som kommer från råolja, och används flitigt i hudkrämer som inte är ekologiska eller biodynamiska, som veganska. Mineralsmink däremot är ett begrepp som handlar om smink, som är gjort från ämnen som är från mineraler. Det finns både falsk mineralsmink och äkta mineralsmink. Skillnaden mellan falskt och äkta mineralsmink, handlar om att man inte kan sova med produkter som innehåller bly, även om vissa märken hävdar att man kan sova med sminket. Men skadliga ämnen som är tungmetaller som bly, eller bismuth oxyklorid, är inget äkta mineralsmink som man kan sova med. Äkta mineralsmink kan man sova med.

Mineralsmink är gjort med mineraler och ger huden lyster, mineralerna gör att huden blir mjuk och vitaliserad. Äkta mineralsmink utan bly kan man utan problem sova med. Zao Makeup är ett märke som har vackra produkter, som kommer med refillsystem och träaskar i ren Cirkulär Ekonomisk anda, och Zao Vegan Makeup har mineralsmink, och vanligt smink. Jag ville bara illustrera om vad det är för skillnad mellan mineralsmink och mineralolja, som är helt olika saker. Vi som jobbar med Zao Makeup söker efter samarbete med folk som vill jobba och tjäna pengar på smink som är veganskt, cruelty free och ekocertifierat ecosert. Man kan köpa vackert mineralsmink från Zao Makeup här, med rabattkoden: www.greenasphalt.se Rabattkoden: SWE000022 ger dig 10% rabatt.

Vad ska man använda istället?

Den ekologiska marknaden av fungerande hudkrämer utan mineralolja har tacksamt nog blivit mycket större än tidigare. Vill man uppnå större verkan med ekologisk eller veganskt hudvård, så kan man lätt använda sig av syror som mjölksyra (Obs rådfråga hudterapeut först, lägg inga syror på huden, de fräter och kan vara farliga om man inte har en neutralisations olja) och dylikt som finns att köpa hos http://www.crearome.se Att använda syror är dock bra om du kan rådfråga en hudterapeut, syror är mycket starka, och fräter på huden. Observera att lägg inga syror direkt på huden. Fråga mig om hur du doserar en rosenvatten/ansiktsvatten med 5% syra, från en syraburk som har 95% livsfarlig syra. Se till att fråga en sakkunnig först. Mjölksyra är frätande, och man bör veta hur man doserar och hur man balanserar så att man har en basik vätska att neutralisera med. Rådfråga först.

Jag ville illustrera med syrorna att man visst kan ha högfungerande och högkvalitets hudvård även om det inte är ”vanlig hudvård” med mineraloljor. Många som jobbar med att distribuera mineraloljor i vanlig hudvård anser att ekologisk hudvård inte fungerar. Det stämmer inte. Mineralolja skadar huden som hormonsystemet och kan leda till autoimmuna sjukdomar, där kroppen tror att dess komponenter som celler och dylikt är kroppens fiender.

Det är p.g.a. stress som många får psoriasis, då är celldelningen så snabb att det bildas hårda hudceller på händer, och andra kroppsdelar. Läkare skriver gärna ut krämer med mjölksyra doserat till 5% mjölksyra till psoriasispatienter, men dessa produkter som kommer från apoteket har tyvärr mineraloljor. Mineraloljor skadar mera än hjälper. Vad använder man då för hudvård? Man ska använda endast ekologiska och biologiska, veganskt och krämer med ämnen som är biodynamiskt odlade. Det finns många märken ute i handeln men tyvärr är de flesta hudkrämer nu på 2000-tal fortfarande fyllda med mineraloljor. De flesta krämer i den konventionella handeln kan man räkna med har mineraloljor tyvärr. Men företag som är transparenta med sina produkter och kemikalier är företag som jag anser är seriösa. Man ska som konsument kunna fråga utan att få bortförklaringar. Här är en lista med bra företag:

www.greenasphalt.se 

VIP-koden: SWE000022 ger dig rabatter hos Green Asphalt Sweden

Andra bra märken:

www.jordklok.se

www.justafrica.se

www.weleda.se

www.ecoholics.se

www.urtekram.se

www.wisenaturkosmetik.se

www.hildur.se

www.softskin.se

www.tikei.se

Lily Lolo

Zao Makeup

Crazy Rumors

Vill du stå på den här listan?

Kontakta oss: zao.makeup@mail.com

Valdemarsväg 3
22474 Lund

zao.makeup@mail.com

Sänd oss ett meddelande